Kom af van die vervelende rioolvliegjes

Deze insecten worden ook wel aangeduid als aalputmotjes of motmuggen. Als u last heeft van deze rioolvliegjes, kan dat betekenen dat er een probleem is in de riolering. Indien u deze rioolvliegjes signaleert, is het raadzaam om meteen in actie te komen.

Kom meer te weten over rioolvliegjes

Met een grootte variërend tussen de 1,5 en 7 millimeter, kunnen deze kleine insecten uw huis binnenkomen via de kleinste openingen. Deze insecten hebben behaarde vleugels die groter zijn dan hun lichaam. Bovendien hebben ze twee lange, behaarde voelsprieten op hun kop en zijn ze grijsgoudkleurig van kleur. Deze kleine vliegjes hebben een korte levensduur van slechts drie weken, maar vermeerderen zich snel.

Er worden gewoonlijk 100 tot 200 eitjes per keer gelegd door een vrouwtje, meestal in rottend organisch afval of stilstaand water. Binnen twee dagen komen de larven uit en ontwikkelen ze zich tot volwassen rioolvliegjes binnen twee tot zes weken. Hoewel ze 'vliegjes' genoemd worden, hebben ze meestal moeite met vliegen en kruipen ze rond en rusten ze in de buurt van leidingen.

Tijdens de dag zijn ze meestal rustig, maar 's avonds en 's nachts worden ze actief en beginnen ze zich te voeden met rottend materiaal, bacteriën en schimmels. Een veelvoorkomende oorzaak van een rioolvliegjesplaag in huis is gewoonlijk een rioleringsprobleem, vooral bij kapotte leidingen. Vaak worden deze insecten aangetrokken door lekkende gootstenen of verstopte toiletten.

Hoe krijg je rioolvliegjes weg?

Om een plaag te bestrijden, dient u de broedplaatsen te lokaliseren, meestal in stilstaand water of verrot organisch afval. Als u rioolvliegjes opmerkt, is het essentieel om direct actie te ondernemen en zelf stappen te ondernemen, zoals het verwijderen van stilstaand water, het reinigen van de afvoer en het zoeken naar lekkages. Als u reparaties wilt laten uitvoeren, kunt u professional hulp inschakelen om het probleem te verhelpen.

Broedplaatsen bevinden zich vaak op plaatsen verbonden met de riolering, zoals verstopte of lang niet gebruikte afvoeren. Bovendien kunnen ook locaties buitenshuis dienen als broedplaats, zoals beerputten, dakgoten, regenpijpen en drinkbakken. Om te voorkomen dat er een plaag van rioolvliegjes ontstaat, is het van cruciaal belang om hygiëne te handhaven.

Los snel rioolproblemen op, sluit open leidingen af, verwijder organisch afval en zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten. Een andere nuttige tip is om de dakgoten regelmatig schoon te maken en de afvoeren af te spoelen met heet water en zuiveringszout. Zorg ervoor dat voedsel dat ermee in aanraking komt direct wordt weggegooid.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1945

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Aanwijzen van een beschadigde afvoerleiding en wat nodig is
> Een situatie waarbij uw gootsteen verstopt raakt
> Professioneel rioleringsbedrijf inschakelen